Najważniejsze wideo w dziennikwojewodzki
 
Kolory Polski w Lisowicach

Kolory Polski w Lisowicach

Liczba osób, które zobaczyły to wideo8 976 wyświetlenia
 
Takiego wideo jeszcze nie widzieliście. Obejrzyjcie do końca

Takiego wideo jeszcze nie widzieliście. Obejrzyjcie do końca

Liczba osób, które zobaczyły to wideo44 993 wyświetlenia
 
Mistrzostwa w sporcie pożarniczym w Grabowie

Mistrzostwa w sporcie pożarniczym w Grabowie

Liczba osób, które zobaczyły to wideo75 658 wyświetlenia
 
Budynek stacji kolejowej w Rawie Mazowieckiej zostanie zmodernizowany

Budynek stacji kolejowej w Rawie Mazowieckiej zostanie zmodernizowany

Liczba osób, które zobaczyły to wideo24 115 wyświetlenia
 
Pożar gazociągu w Gałkowie Dużym

Pożar gazociągu w Gałkowie Dużym

Liczba osób, które zobaczyły to wideo93 430 wyświetlenia
 
Briefing prasowy Mariusza Błaszczaka w Skierniewicach

Briefing prasowy Mariusza Błaszczaka w Skierniewicach

Liczba osób, które zobaczyły to wideo33 660 wyświetlenia
 
Kolejna Majówka w Wilkowicach przeszła do historii

Kolejna Majówka w Wilkowicach przeszła do historii

Liczba osób, które zobaczyły to wideo24 718 wyświetlenia
 
Piknik “Od Chrobrego do dzisiaj - ponad 1000 powodów do dumy”

Piknik “Od Chrobrego do dzisiaj - ponad 1000 powodów do dumy”

Liczba osób, które zobaczyły to wideo56 275 wyświetlenia
 
Kolejny kandydat na Prezydenta RP odwiedził nasz region

Kolejny kandydat na Prezydenta RP odwiedził nasz region

Liczba osób, które zobaczyły to wideo69 132 wyświetlenia
 
Niektóre oddziały w rawskim szpitalu zostaną zamknięte?

Niektóre oddziały w rawskim szpitalu zostaną zamknięte?

Liczba osób, które zobaczyły to wideo55 368 wyświetlenia
 
Muzeum Regionalne w Lipcach Reymontowskich zachęca do odwiedzin

Muzeum Regionalne w Lipcach Reymontowskich zachęca do odwiedzin

Liczba osób, które zobaczyły to wideo67 975 wyświetlenia
 
Część artystyczna i Piknik Strażacki z okazji 100-lecia OSP Rogów

Część artystyczna i Piknik Strażacki z okazji 100-lecia OSP Rogów

Liczba osób, które zobaczyły to wideo33 768 wyświetlenia
 
Ochotnicza Straż Pożarna w Rogowie ma już 100 lat

Ochotnicza Straż Pożarna w Rogowie ma już 100 lat

Liczba osób, które zobaczyły to wideo37 043 wyświetlenia
 
Szymon Hołownia z wizytą w Brzezinach

Szymon Hołownia z wizytą w Brzezinach

Liczba osób, które zobaczyły to wideo54 209 wyświetlenia
 
Mieszkańcy powiatu brzezińskiego uczcili Święto Flagi

Mieszkańcy powiatu brzezińskiego uczcili Święto Flagi

Liczba osób, które zobaczyły to wideo24 410 wyświetlenia
 
Oczyszczalnia ścieków w Kurzeszynie oficjalnie otwarta

Oczyszczalnia ścieków w Kurzeszynie oficjalnie otwarta

Liczba osób, które zobaczyły to wideo36 965 wyświetlenia
 
W Bratoszewicach odbyły się kolejne Targi Rolne “Agrotechnika”

W Bratoszewicach odbyły się kolejne Targi Rolne “Agrotechnika”

Liczba osób, które zobaczyły to wideo127 585 wyświetlenia
 
Wpadli z ponad kilogramem narkotyków

Wpadli z ponad kilogramem narkotyków

Liczba osób, które zobaczyły to wideo45 628 wyświetlenia
 
W Lisowicach odbyła się kolejna “Bitwa o plażę”

W Lisowicach odbyła się kolejna “Bitwa o plażę”

Liczba osób, które zobaczyły to wideo34 500 wyświetlenia
 
Inscenizacja Drogi Krzyżowej w Domu Pomocy Społecznej w Dąbrowie

Inscenizacja Drogi Krzyżowej w Domu Pomocy Społecznej w Dąbrowie

Liczba osób, które zobaczyły to wideo40 872 wyświetlenia
 
Spotkanie Wielkanocne w Starostwie Powiatowym w Rawie Mazowieckiej

Spotkanie Wielkanocne w Starostwie Powiatowym w Rawie Mazowieckiej

Liczba osób, które zobaczyły to wideo18 867 wyświetlenia
 
Obchody Światowego Dnia Zdrowia w Brzezinach

Obchody Światowego Dnia Zdrowia w Brzezinach

Liczba osób, które zobaczyły to wideo34 101 wyświetlenia
 
Karol Nawrocki spotkał się z mieszkańcami Brzezin

Karol Nawrocki spotkał się z mieszkańcami Brzezin

Liczba osób, które zobaczyły to wideo35 036 wyświetlenia
 
Zajezdnia autobusowa w Głuchowie po remoncie

Zajezdnia autobusowa w Głuchowie po remoncie

Liczba osób, które zobaczyły to wideo39 476 wyświetlenia

Żur ze Stanisławic, czyli sekret najlepszej „Zupy z chałupy” w Łódzkiem

image00053

Aromatyczny, kremowy, sycący. Zaskakuje nieoczywistym dla tej potrawy połączeniem smaków. Święcił triumfy podczas ubiegłorocznych Dożynek Województwa Łódzkiego w Spale, a w Wielkanoc króluje na stołach mieszkańców gminy Bedlno w pow. kutnowskim. Przedstawiamy idealny na święta żur ze Stanisławic.

Od dożynek, gdzie żur wygrał w konkursie „Kulinarne inspiracje Łódzkiego" w kategorii „Zupy z chałupy, to danie jest wizytówką pań z Koła Gospodyń Wiejskich Stanisławiczanki ze Stanisławic.

– Nie spodziewałyśmy się takiego sukcesu – przyznaje Marlena Bielecka z KGW w Stanisławicach. Popisowy przepis to połączenie receptury pochodzącej z pow. łęczyckiego babci pani Marleny oraz eksperymentów gospodyń ze Stanisławic. – To mama mi przypomniała, że babcia gotowała żur z zakwasem z kapusty, a my ten przepis dopracowałyśmy eksperymentując – opowiada.

Kapusta daje potrawie właściwą kwaskowość, ale swoje robią też przyrządzany przez panie z KGW zakwas na żytniej mące – koniecznie ze skórką chleba – oraz tarty chrzan i – będący dopełnieniem smaku… miód.

- To nasz sekret… - zdradza pani Marlena. Żur - podawany z puree ziemniaczanym – podbił nie tylko podniebienia komisji konkursu wojewódzkiego, ale zachwycił też komisję „Bitwy regionów" zdobywając wyróżnienie na etapie regionalnym. „Stanisławiczanki" przed tegoroczną Wielkanocą ugotowały już wiele litrów żuru, bo potrawę zamawiają okoliczni mieszkańcy. – Ale wcale nie mamy dość tego smaku, bo jest zupełnie inny, wyjątkowy – podkreśla pani Marlena.

KGW Stanisławiczanki powstało 7 lat temu. Należy do niego 16 pań. Specjalnie dla mieszkańców Łódzkiego zdradziły przepis na swój popisowy żur, który z pewnością doda wyjątkowego smaku świątecznym posiłków.

Wywar (na ok. 5 litrów wody): 3 marchwie, 3 pietruszki, seler, główka czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, sól

Gdy warzywa będą półmiękkie, dodajemy białą kiełbasę; gdy będzie sparzona, wyjmujemy ją i odcedzamy wywar, do którego dodajemy zakwas żytni, a także (do smaku) kwas z kapusty kiszonej, świeżo starty chrzan oraz śmietanę (panie dodają śmietanę 36 procent). Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy majeranek i miód wielokwiatowy.

Żur podajemy z puree ziemniaczanym i pokrojoną w plasterki kiełbasą: ziemniaki gotujemy oddzielnie, robimy puree dodając do nich chrzan, zakwas z kiszonej kapusty oraz miód dla smaku.

Smacznego i wesołych świąt!

źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego