Zespół Szkół Zawodowych nr 2 w Kutnie wybrany jako jedna z dziesięciu szkół w Polsce do odbycia wyjątkowych warsztatów

Uczniowie ZSP nr 2 w Kutnie "postawili na wieprzowinę". Za nami warsztaty kulinarne ze słynnym kucharzem

W Zespole Szkół Zawodowych nr 2 w Kutnie odbyły się warsztaty kulinarne pt. „Stawiam na wieprzowinę" z udziałem słynnego kucharza Marcina Budynka. Szkoła została wybrana jako jedna z dziesięciu w Polsce, w której zorganizowane takie warsztaty.

Szkolenie odbyło się w formie teoretycznej i praktycznej. Zaproszony gość - Mistrz kuchni Marcin Budynek, wygłosił prelekcję z zakresu obróbki technologicznej mięsa wieprzowego. W drugiej, warsztatowej części spotkania wzięło udział 20 uczniów z klas: II Branżowej Szkoły I Stopnia - kucharz i II Technikum Zawodowego - technik żywienia i usług gastronomicznych.

Uczniowie w czasie warsztatów poznali nowoczesne metody obróbki mięsa, marynowanie wieprzowiny, kompozycje smakowe i aranżację potraw. Pod okiem Marcina Budynka uczestnicy spotkania przygotowali: schab w sosie kwaśnym z ryżem jaśminowym, makaron smażony z wieprzowiną w czarnym pieprzu i jajkiem z woka, żytnią grzankę z kiełbasą z kminkiem, majerankiem i młodą kapustą oraz sajgonki z karkówką.

- Potrawy smakowały tak dobrze, jak wyglądały! Podziękowania za dzisiejsze spotkanie należy skierować w stronę koordynatora projektu Związku „Polskie Mięso", pana Marcina Budynka i jego ekipy. Jest to dla nas ogromne wyróżnienie, bowiem nasza szkoła jest jedną z dziesięciu z całej Polski, które zostały zakwalifikowane do tego projektu - informują przedstawiciele szkoły.

Zobacz materiał filmowy z warsztatów (a pod nim zdjęcia): 
Zobacz zdjęcia: