Mieszkańcy województwa łódzkiego przygotowali wielkanocne słodkości. Rozstrzygnięto konkurs

c6825aa5faacf4576b75fd0810f1cecd_XL

Mazurek Wielkanocny Joanny Cieślak zdobył uznanie jury i pierwsze miejsce w wojewódzkim konkursie na „Tradycyjny Wypiek Wielkanocny - 2022".

Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem mieszkańców województwa. Nadesłano blisko 70 prac. Wiele z nich gości w domach uczestników konkursu od pokoleń i są przygotowywane w oparciu o tradycyjne receptury, inne w twórczy sposób czerpią z tradycji dodając jej nowoczesności.

W ramach konkursu uczestnicy musieli samodzielnie wykonać babkę wielkanocną, mazurek lub sernik, zaprezentować wypiek na zdjęciu oraz dołączyć przepis wraz z informacją o produktach, które zostały użyte.

Celem konkursu było zachęcenie mieszkańców do wykorzystania w świątecznych wypiekach produktów tradycyjnych i lokalnych pochodzących z naszego regionu, oraz do spojrzenia na to, co znane w nowy sposób. W związku z tym jury przyznawało punkty nie tylko za sposób prezentacji i estetykę wykonania mazurków, ale przede wszystkim za wykorzystanie produktów lokalnych i tradycyjnych.

Konkurs, skierowany był do pełnoletnich mieszkańców województwa łódzkiego. Został zorganizowany w ramach popularyzacji wiedzy na temat produktów tradycyjnych i lokalnych z regionu oraz popularyzowania wiedzy o kuchni regionalnej.

Komisja konkursowa, przyznała następujące nagrody i wyróżnienia:
I miejsce
– Joanna Cieślak – Strzelce, pow. kutnowski
II miejsce
– Bartłomiej Borowski – Brzeziny, pow. brzeziński
III miejsce
– Katarzyna Wieteska – Kuczek – Złaków Kościelny, pow. łowicki

Wyróżnienia: Monika Staniaszek, Ola Kowalska, Monika Pomianowska, Weronika Osuchowska, Anna Śliwka, Agnieszka Kędzierska, Alicja Kociołek, Iwona Dybała, Natalia Twardowska, Malwina Ewa Mikicka.

źródło: Urząd Marszałkowski w Łodzi