W Poddębicach odbył się pierwszy etap konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. „Bitwa Regionów". Udział w nim wzięli przedstawiciele powiatów poddębickiego, zduńskowolskiego oraz łęczyckiego.
Komisja konkursowa stanęła przed nie lada wyzwaniem, oceniając potrawy przygotowane na niezwykle wysokim poziomie. Po burzliwych naradach, udało się jednak wyłonić zwycięzców.
Oto oni:
I miejsce i nagroda 2000 zł dla KGW w Branicy, które zaprezentowało potrawę „Kwas z kapusty kiszonej na misie z królika"
II miejsce i nagroda 1500 zł dla Stowarzyszenie Przyjaciół Zadzimia, które zaprezentowało potrawę „Knedle ze śliwkami podane z zasmażaną kapustą na słodko z koperkiem i masełkiem"
III miejsce i nagroda 1000 zł dla KGW Kobyla Miejska, które zaprezentowało potrawę „Zupa polna na żeberkach z jajkiem faszerowanymi szczawiem"
Komisja przyznała także jedno wyróżnienie dla KGW w Świnicach Warckich za potrawę „Wpadła gruszka do garnuszka - zupa krem z białych warzyw".
Nagrody, wyróżnienie i podziękowania wręczyli Adam Nowak - Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Andrzej Janik - Dyrektor Wydziału Rolnictwa i Transportu Urzędu Wojewódzkiego w Łodzi, Andrzej Stępień - Dyrektor Oddziału Regionalnego ARiMR, Piotr Sęczkowski - Burmistrz Poddębic oraz Przemysław Jaszczak - Dyrektor KOWR OT w Łodzi.
Pierwszy Etap Bitwy Regionów jest wydarzeniem towarzyszącym finałowi projektu "Poddębicki Senior w akcji" organizowanego przez PDKiS Poddębice, a polegającemu na udziale seniorów w różnych zajęciach (plastycznych, wokalnych, tanecznych, aktywności fizycznej). Zwieńczeniem wydarzenia był koncert "Wspomnienia Anny Jantar". Uczestnicy wydarzenia mieli także okazję skorzy postać z wielu dostępnych atrakcji, m.in. z możliwości zwiedzania Poddębickiego Pałacu.